18.5.2016

DIY Taivaallinen maapähkinävoi & myslipatukat

Mä oon tässä viimeviikkojen aikana päätynyt tekemään vähän liiankin monta kertaa maapähkinävoita ite, koska jostain kumman syystä se on niin taivaallista protskulettujen päällä, baananileivällä, leivonnassa ja oikeestaan voisin syödä sitä ihan jokasen ruoan kans! Mulla on pidempään pyöriny päässä myös myslipatukoiden ite valmistaminen, sillä ne kaupan yksilöt sattuu ainesosaluetteloltaan olemaan sellasia, että mä en niitä kelpuuta. Se ohje, jota oon kattellu sisälsi maapähkinävoita, mutta jostain kumman syystä aina, kun mulla ois ollut aikaa niitä valmistaa, niin maapähkinävoi olikin aina loppu... Hups! 
   Nyt kuitenkin päätin jälleen kerran tarttua tuumasta toimeen, pyöräyttää maapähkinävoit ja taikoo samantien näitä myslipatukoita ja tulinpa siihen lopputulokseen, että pakko jakaa maapähkinävoin valmistuksen salaisuudet ja näiden patukoiden ohje tänne bloginkin puolelle.

myslipatukka resepti blogi maapähkinöiden paahtaminen blogi

Maapähkinävoi:
250 g maapähkinöitä
ripaus suolaa

Tällä maapähkinämäärällä saa täyteen sellasen pienen 200 gramman purnukan, mutta jos haluaa valmistaa isomman satsin ja kärsivällisyyttä pähkinöiden kuorimiseen löytyy, niin määrä kannattaa tuplata.

Eli aluks lämmitä uuni 175 asteeseen ja paahda pähkinöitä uunissa noin 10-15 minuuttia, niin että niihin tulee tummunut, paahdettu väri. Anna jäähtyä. Jos käytit kuorimattomia maapähkinöitä, niin laita taustalle soimaan lempisoittolistas, jottet tylsisty ja kuori pähkinät. Kuori irtoaa hyvin helposti paahdetuista pähkinöistä.

kuoritut maapähkinät blogi maapähkinävoin valmistus ohje blogi

Laita kuoritut pähkinät teholeikkuriin. Tässä kohtaa kannattaa ottaa vierelle hyvä kirja ja laittaa mahdolisesti myös korvatulpat. Aloita surraaminen ja pyöritä pähkinöitä leikkurissa niin kauan kunnes pähkinät rupeavat näyttää voilta. Lisää ripaus suolaa. Surraa niin kauan kunnes olet saanut haluamasi laista maapähkinävoita. Mitä pidempään jaksat konetta pyörittää, sen hienompaa ja juoksevampaa maapähkinävoista tulee.

maapähkinävoi blogi

Ja tadaa - purkillinen täydellisyyttä on valmis! Nauti!

myslipatukat

Myslipatukat:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl mysliä
1 banaani
1 rkl kookosöljyä tai oliiviöljyä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa

Sulata öljy, hunaja ja maapähkinävoi seokseksi pannulla miedolla lämmöllä. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja haluamasi mysli. Muussaa banaani ja heitä sekaan. Lisää hunaja-öljy-maapähkinävoiseos. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja levitä seos sen päälle. Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. Herkuttele!

Alkuperäsen ohjeen löysin Välipalat - Virtaa superfoodeista -kirjasta. Mä käytin mun ite tekemää granolaa tässä ohjeessa ja samankaltanen ohje löytyy TÄÄLTÄ
  myslipatukat ohje blogimyslipatukoiden resepti blogi ohje

Aiotteko testailla jompaa kumpaa näistä tai ehkä jopa molempia?

19 kommenttia:

  1. Oioi! Nyt on kyllä sen verran hyvät ohjeet niin maapähkinävoin kuin myös noitten patukoitten tekemiseen, että pakko sitä on kyllä itsekkin päästä testaamaan! :-D

    Janica K.

    VastaaPoista
  2. Mä en tykkää juuri ollenkaan myslipatukoista mutta tuo maapähkinävoi menee ehdottomasti testattavaksi mahdollisimman pian :) Oon pitkään halunnut kokeilla sitä lettujen kanssa, nyt voisi testata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta ku testailemaan! On todellakin vaivan arvosta. :)

      Poista
  3. Oi nami, hurahti ihan vesi kielelle! Saakohan tuota maapähkinävoita tehtyä nutellan makuiseksi jollain... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi on kyllä niin hyviä! Eiköhän tosta sais nutellamaista, jos heittäis sekaan kaakaojauhetta ja jotain makeutusta! :)

      Poista
  4. Molemmat menevät kyllä testiin heti pääsykokeide jälkeen! :p En oo suuri maapähkinävoin ystävä,mutta ehkä de itse tehty maistuu paremmalta!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja mun on päkko myöntää, että en oo ite koskaan maistanut kaupan valmiita maapähkinävoita, mut tää on kyl niin hyvää ja onhan ite tehty aina parempaa! :) Kantsii kyl testailla! :)

      Poista
  5. Apua, pakko laittaa kyllä testiin nuo myslipatukat! Näyttävät ihan hullun hyviltä!
    Ihana blogi kokonaisuudessaan muutenkin :-)

    http://aliisla.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja ei muutaku testailemaan ja kerro mullekin millanen lopputulos oli. :)

      Poista
  6. Mä teen yleensä tuplasatsin mpv:tä. Kyllähän siinä hetki menee niitä kuoriessa, mutta on kyllä kaiken vaivan arvoista! Ja mikäs siinä lempiohjelman pyöriessä taustalla, toi on kuitenkin yllättävän hauskaa ja helppoo puuhaa:) Kuulostaa superhyviltä myös noi patukat, pitää laittaa testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on aina riittänyt tähän mennessä ainakin jo ihan tarpeeks hommaa ton 250 g määrän kanssa, mutta ehkä enskerralla voi tehä tuplamäärän! :) Pitääpä varmaan kokeilla myös tota, että laittaa hyvän sarjan taustalle! :D

      Poista
  7. Ihania aina nää sun reseptipostaukset! :) Noita voisin kyllä kumpaakin kokeilla, kuulostaa ja näyttää supereilta! Nyt tuli kauhee maapähkinävoi-himo näin illan päätteeks... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kiva kuulla, että tykkäät näistä. :)

      Poista
  8. Rakastan myslipatukoita, joten näitä täytyy kokeilla! Ohjekin vaikuttaa simppeliltä ja aika nopealta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyl supernopee ja helppo ohje, joten kannattaa kokeilla. :)

      Poista
  9. Voikohan nuita pähkinöitä surrata blenderissä?!:D Meillä ku ei tommosta teholeikkuria oo. Mietin että murskaakohan blenderi sitä kuitenkaa niin hienoksi XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kerran kokeilin blenderissä ihan huvin vuoks ja totesin, että sillä kyl onnistuis, mutta se on jotenki paljon vaativampaa siten, sillä blenderissä se pähkinämassa tuppaa hyppimään aina niihin reunoihin kii ja sitä on pakko koko ajan kaapia takas terää kohti. Mut varmasti onnistuu blenderissä ja ehkä myös sauvasekottimella, jos vaan kärsivällisyys riittää. :)

      Poista
  10. Testasin nuita myslipatukpita, ja en tykänny ohjeesta. Oli hyvää, mutta koostumus liian kuiva, eli mureni heti palasiksi. Lisäsin sitten vähän noota "märkiä" aineita niin tuli parempi, mutta en välttämättä tee uudelleen:)

    VastaaPoista